Frambozen nieuws

Raspberry Maxx bestaat alweer meer dan 15 jaar. We kijken terug op veel moois, veel enthousiasme en prachtige resultaten. Lieve klanten en heel veel bakjes lekkere frambozen verder.

Moeilijke beslissing gemaakt voor 2020

Lieve mensen, frambozen fans we gaan stoppen met Raspberry Maxx
Ja echt waar! De roze bril gaat af, onze eindeloze frambozenpassie heeft ons gebracht waar we nu zijn gekomen. We staan nu boven op de berg en willen op dit hoogtepunt stoppen.
Na 15 jaar hebben we iets moois neergezet hier op de kwekerij, maar ook al 12,5 jaar op de markt. Op onze manier hebben we de liefde voor lekkere, eerlijke en kwalitatief hoogstaande frambozenproducten kunnen realiseren. Die liefde heeft ons samen met jullie soms bijna onmogelijke dingen laten doen en we zijn heel blij met die ervaringen.
Wij zijn er in ons hoofd natuurlijk al langer mee bezig en voelen het ook als kans om weer andere dingen te gaan doen. We zijn altijd gedreven door onze passie en eigenlijk nooit door het zgn. verdienmodel. De passie moet ons echter niet blind maken voor de bedrijfseconomische realiteit. Dat is een harde, maar ook duidelijke realiteit die ons verteld dat we nu moeten stoppen. We hebben 15 jaar kunnen doen wat we leuk vonden en op een manier die wij belangrijk vinden en die door veel mensen gewaardeerd is. Daar kunnen we trots op zijn.
Kijkend naar het volgende jaar waren dit onze opties.
* Opnieuw investeren in de teelt, het perceel en de installatie is namelijk al 15 jaar oud, dan investeer je ook in het meest risicovolle stuk van het bedrijf én kost weer 10 jaar om terug te verdienen.
* Doorgaan zoals nu zonder investeren, waardoor de teelt van frambozen steeds lastiger wordt en daardoor op afzienbare tijd de kosten de baten inhalen.
* Gecontroleerd stoppen, berekend, netjes en meest realistisch.
Het is dus de laatste optie geworden. Nu kunnen we netjes stoppen en op onze eigen manier afscheid van onze passie. Niet fijn natuurlijk maar we voelen ook opluchting, rust en nieuwe kansen. Het is goed zo.
We zijn nu op een leeftijd die de mogelijkheid biedt om nog een boel andere dingen te kunnen gaan doen. Stoppen voelt dan ook niet als een mislukking, maar als de kunst om op het goede moment het lef te hebben om los te laten.

BEDANKT !
We kunnen jullie nogmaals niet genoeg bedanken. Jullie waardering voor onze activiteiten en producten voelt ook als waardering voor ons als mens, onze normen en waarden.

Groetjes Carlo en Henny en alle werknemers van Raspberry Maxx

Wij verkopen onze frambozenplanten !

FRAMBOZENPLANTEN
Onze frambozenplantjes zijn te koop. Op 7, 8, 14 en 15 februari kunnen frambozenplantjes op reservering worden opgehaald in Meijel. Reserveer via de mail en geef aan wat je wanneer wilt ophalen:
*Zomerframboos 4 euro per stuk (in pot) 3 stuks voor 10 euro
*Herfstframbozen 2,50 euro per stuk (kale wortel) 5 stuks voor 10 euro

Als je zelf met frambozen wil beginnen in je tuin is het belangrijk om met een goed ras te beginnen.

Middels rassenkeuze is oogst van in Nederlands klimaat frambozen in grote lijnen mogelijk van begin juni t/m juli en van half augustus tot de eerste vorst. In gestookte kassen kan deze periode een maand eerder beginnen en een maand langer doorgaan.
Om in augustus ook zomerframbozen te kunnen oogsten is het nodig om frambozen uit de koeling te gebruiken en deze rond 1 mei te planten.
Als je zelf met frambozen wil beginnen in je tuin is het belangrijk om met een goed ras te beginnen. Er zijn nl. veel soorten maar ze hebben ook allemaal hun specifieke voors en tegens.
Er zijn zeer productieve rassen maar die zijn dan bijv. weer heel gevoelig voor Phytoftora, een wortel ziekte waar alle frambozen rassen bij teveel water of slechte bodemstructuur in meer of mindere mate last van kunnen krijgen. Geef frambozen dan ook bij voorkeur 's morgens water en plant ze in een heuveltje zodat het teveel aan regenwater van de plant weg loopt.
Zorg voor genoeg organisch materiaal/compost bij het planten (niet in pure compost planten) en plant bij voorkeur op een plek waar ze 's middags niet in de volle zon staan.
Snoeien is eigenlijk gemakkelijk. Knip dat gedeelte van de plant weg waar je van geoogst hebt en bind de nieuwe scheuten aan voor de volgende oogst.
Bij herfstframbozen krijg je in het najaar alleen frambozen aan de bovenkant van de stengel.
Je kunt kiezen om alleen deze geoogste top na de oogst af te snoeien. Dan krijg je in het volgend voorjaar op de rest van de stengel nog een oogst. Als je dat doet komt de oogst in het najaar van de nieuwe scheut in het algemeen later en de voorjaars herfstframbozen zijn kleiner dan de frambozen van dezelfde plant in het najaar. Ze kunnen geplant worden op zowel klei als zandgrond. Hou bij kleigrond meer rekening met goede waterafvoer (heuveltje) en bij zandgrond met genoeg voeding. Frambozen hoeven geen zure grond. Je kunt ze rustig elk jaar na de oogst/winter wat kalken. Een bodem PH van 6 is geen probleem. Als je nog even door wil bomen over frambozen telen of vragen hebt wordt dan gerust lid van myRM en stuur je foto's of vragen rechtstreeks aan ons.

"Frambozen nieuws"